Kedves Olvasóim!
Bizonyára sokan tapasztaltuk már, hogy vegetáriánusként nem könnyű elkerülni a szénhidrátokat. Legalábbis jómagam igen könnyen belecsúszok abba a hibába, hogy az étrendemből kieső fehérjét szénhidráttal pótolom (és nem a legjobb fajtából, persze). Természetesen a probléma egy kis tudatossággal orvosolható!
Három hete kezdtem bele egy minimál szénhidrátos proteindús diétába. Az eredmény magáért beszél: 5 kiló szaladt le rólam, és egyszer sem éheztem. Étkezéseimkor magas fehérjetartalmú ételekre szorítkoztam, mint pl. sok-sok sajt, alacsony cukortartalmú joghurt, zsírszegény cottage cheese és ricotta (felénk nem lehet túrót kapni, mondjuk nem is szerettem soha), vegetáriánus készítmények (tofuvirsli, vega burgerek, vega ‘darálthús’, vega minden – imádom ezeket), melléjük keményítőmentes zöldségek (minél zöldebb, annál jobb: brokkoli, saláta, rukkola stb.). Ez viszont önmagában nem volt elég, mert hiányzott a nasi. Magvak, kéremszépen, magvak! Persze ezek zsírosak, így csak mértékkel érdemes, de valamit nassolni KELL.
Töredelmesen bevallom, hogy nem voltam ám 100%-ban szigorú magammal. Elég szokszor becsúszott egy-egy kriek (belga meggyes sör), dehát ezen semmi csodálkoznivaló nincs, hiszen szakdogaírós-szenvedős időszakot élünk.
No de lássuk a mai receptet!
Nem-nem, ez nem egy kommersz brokkolis pizza. Ennek a pizzának a tésztája van brokkoliból! És milyen zöld…ellenállhatatlan!
Tudni való, hogy imádom a pizzát. Változatos és nehéz elrontani (márhogy nem otthon, mert otthon el lehet, de pl. ha rendelünk, vagy beülünk egy jó mediterrán pizzériába). Viszont a pizza maga a szénhidráthorror. SZÉNHIDRÁTSZÖRNY! Tulajdonképpen finomliszt az egész, meg persze a feltét. Ám, mivel feltét a lelke mindennek, a tésztával babrálhatunk, hogy fogyasztható legyen diétánk alatt is, és még pizzánk is finom marad. A recept, amit leírok, tapasztalataim szerint egy kissé trükkös. Nem nehéz összelökni a hozzávalóit, viszont kell hozzá egy kis fortély és türelem, hogy a tészta egyben maradjon. Játszani kell vele, figyelni rá! De megéri.
Brokkolipizza
VEGETÁRIÁNUS
ízvilág: feltétfüggő
Hozzávalók:
1 fej brokkoli, amelyről levagdossuk a rózsákat
3-4 evőkanál zabkorpa
1 egész tojás
1 kiskanál fokhagymapor
1 kiskanál bazsalikom
1 kiskanál só
1 evőkanál olivaolaj
A feltétet mindenki maga választja. Arra, amely a fotón szerepel, tejföl, vega-chorizo, újhagyma és mozzarella került, na meg persze a számomra pizzákról elhagyhatatlan taco fűszerkeverék – de ezzel csak azután szórtam meg, hogy kikerült a sütőből.
Elkészítés:
Megpároljuk a brokkolirózsákat, majd a zabbal és a fűszerekkel összeturmixoljuk. Keverőtálba szedjük, hozzáadjuk az olajat és a tojást, összekeverjük. Ha esetleg túl híg, adhatunk még hozzá egy kis zabkorpát, de maga a massza nem fogja hozni a nyers pizzatésztától tapasztaltakat. Egy masszív brokkolipürét látunk magunk előtt. Miután megcsodáltuk, hogy milyen szép zöld, egy sütőpapírral bélelt tepsire terítjük a brokkolipizzánkat (sütőpapír nélkül ne is próbálkozzunk, mert lehetetlen lesz felszedni), és kábé 1 centisre terítjük. Ha ezzel megvagyunk, érdemes elősütni! Betesszük a 200 fokra előmelegített sütőbe, és hagyjuk kicsit, hadd szaunázzon. Ha már kezd sülni a széle, kikapjuk, és megpakoljuk az óhajtott feltétekkel, majd mehet vissza sülni. Nekem nagyon oldschool sütőm van itthon, amelyben legalább kétszer pozíciót váltott a pizza, de végül csak megsült. Ha látjuk, hogy a széle már pirul, és barnul az alja is, és már ropogós a tetején a sajt, kivesszük, és sütőpapirostól kihúzzuk a tepsiből. Hagyjuk pár percet hülni, majd leügyeskedjük a papírról is (pl. egy lapát segítségével), és voilá, máris tömhető 🙂 Bon appetit!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: